Fleskeklanneren, eller Dermestes lardarius, er en bille man enkelt kjenner igjen på de karakteristiske prikkene på tverrbåndet. Den er ganske vanlig i store deler av Norge, særlig der det er litt varmere, og man finner den ofte ute i naturen rundt Sør-Norge.
Det er ikke uvanlig å støte på fleskeklannere i norske hjem, spesielt om våren og sommeren. Noen få biller innendørs er som regel ikke noe stort problem, men det er likevel greit å vite hvordan de lever – og hvordan du kan få dem bort hvis de blir mange.
Kjennetegn ved fleskeklanner
Fleskeklanneren (Dermestes lardarius) er et lite insekt i familien Dermestidae. Den voksne billen er som regel 7 til 9 mm lang.
Kroppen er svart og har et tydelig grålig bånd tvers over dekkvingene med seks små, svarte prikker. Billene har også en del behåring.
Larven er mørkebrun med gulhvit underside og kan bli 10 til 15 mm lang.
Egenskap | Voksen bille | Larve |
---|---|---|
Lengde | 7–9 mm | 10–15 mm |
Farge | Svart, grått tverrbånd | Mørkebrun, lys underside |
Kjennetegn | 6 svarte prikker, behåring | Kraftig behåret |
Livet til fleskeklannere
Fleskeklannere og larvene deres lever av matvarer for både folk og dyr, og de spiser også døde dyr som mus eller fugler. De voksne billene har en ganske god luktesans, så de finner maten sin lett nok.
Leveområder og næringskilder:
- Matvarer (menneske- og dyremat)
- Fuglereir
- Døde gnagere i huset
Utviklingsstadier:
- Klanneren legger egg nær mat
- Larvene utvikler seg der de finner næring
- Før de blir voksne, forlater larvene maten for å finne et sted å forpuppe seg
Larvene kan grave seg inn i treverk, papp, papir og stoff for å forvandle seg til voksne biller. Dette er faktisk grunnen til at de kan gjøre skade på materialer hjemme hos folk.
For at fleskeklannere skal formere seg, trenger de temperaturer under 10 °C over tid. I varme hus dør de ofte ut etter noen måneder.
Du ser dem gjerne i vinduskarmer eller på kjøkkenet når de leter etter mat eller kanskje bare litt lys.
Hvordan fjerne fleskeklannere
Mekanisk rengjøring er faktisk det viktigste du kan gjøre for å bli kvitt fleskeklannere. Støvsug og vask skikkelig, særlig der smuler og annet rask samler seg – typisk under komfyr, bak skap, eller inni skuffer.
Matvarer som er angrepet bør enten kastes eller varmes til over 55°C i minst én time. Kjemiske midler? Nei, de anbefales vanligvis ikke.
For å hindre spredning i ting som kraftfôrsiloer, kan frysing også være et alternativ. Som oftest holder det med grundig renhold.
Når er det lurt å be om profesjonell hjelp?
Om du merker at antallet fleskeklannere blir høyt, eller at problemet bare ikke gir seg, kan det være lurt å ta kontakt med forsikringsselskap eller et skadedyrfirma.
Se etter disse tegnene:
- Gjentatte funn av biller over tid
- Mange biller samlet på ett sted
- Skader på mat eller tekstiler
Rask rådgivning kan ofte gjøre en stor forskjell.
Tips for å hindre fleskeklannere
Godt renhold er viktig – fjern brødsmuler, kjøttrester og annet matavfall fra kjøkken, spiskammer og andre rom.
Støvsug grundig der du har brød, tørrfisk, skinker eller fenalår liggende. Vask gjerne litt oftere enn du tror er nødvendig.
Netting foran vinduer og ventiler kan faktisk hjelpe mot små ubudne gjester, spesielt når det er varmt ute.